Museu Municipal de Nàutica del Masnou

Visita
Entrada gratuïta.
S’ofereixen visites guiades concertades per a grups i en diferents idiomes. Consulteu-ne la disponibilitat i els preus.
Programa educatiu.
Accessible per a persones amb mobilitat reduïda.
Adreça
Carrer de Josep Pujadas Truch, 1A
08320 El Masnou
Accés
Amb tren: RENFE. Ocata, línia R1
Amb autobús: SARBUS. C10 Barcelona–Mataró
Amb vehicle propi: Aparcament al mateix edifici (entrada pel carrer Itàlia)
Horari
Dijous i divendres de 17 a 20 h
Dissabtes d’11 a 14 h
Dies de tancament anual: 1, 5 i 6 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, segona Pasqua, 29 de juny (Sant Pere), 24, 25, 26 i 31 de desembre, i tot l'agost.
Informació
Museu Municipal de Nàutica del Masnou
Telèfon: 93 557 18 30
https://www.elmasnou.cat/temes/cultura/museu-municipal-de-nautica-del-masnou-
museu@elmasnou.cat
El Museu Municipal de Nàutica del Masnou neix l’any 1962 a partir de l’impuls d’un grup de ciutadans conscients de la necessitat de salvaguardar el patrimoni moble local. Davant el creixement de les col·leccions i la necessitat d’una nova presentació museogràfica, el museu es trasllada a l’actual seu, que s’inaugura l’any 2001.
La major part del fons del Museu prové de les donacions i aportacions desinteressades de nombrosos ciutadans de la vila, destacant entre les quals destaca la col·lecció de Josep Emili Sala i Barbarà (1969).
L’exposició permanent
A través de l’exposició descobrireu com el mar ha estat l’escenari i el motor de desenvolupament, de canvi i de transformació humana del municipi.
El discurs se centra en l’època de major esplendor del Masnou, el segle XIX, vinculada a la construcció de vaixells i al comerç marítim.
Podreu entendre el funcionament de les drassanes, coneixereu les rutes comercials transatlàntiques més habituals, els productes que es transportaven, capitans i vaixells famosos, i comprovareu com n'era de dura la vida dins un vaixell. Fins i tot coneixereu el piadoso armador que dona gràcies a la Mare de Déu “por haberle concedido, durante 6 años, dedicarse al contrabando sin ningún impedimento”.
La Mirada Tàctil
La Mirada Tàctil –iniciativa de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona– és un mòdul tàctil amb explicacions en braille que permeten tocar la maqueta d’un vaixell mercant, així com experimentar un episodi de tempesta a partir del relat d’un quadern de bitàcola.
Espai d’Art Cinètic Jordi Pericot
L’Espai d’Art Cinètic és l’única col·lecció permanent d’art cinètic a l’Estat i està dedicada a l’obra de Jordi Pericot (el Masnou, 1931), un dels artistes més universals del Masnou. Aquesta sala, inaugurada a finals del 2011, és fruit de la donació de l’obra més representativa de l’autor a l’Ajuntament del Masnou. A través de sis àmbits es pot recórrer la seva trajectòria artística, íntimament lligada a la seva acció pedagògica en el camp de la comunicació audiovisual, social i el disseny, primer com a director de l’escola Elisava, i després com a catedràtic de les universitats de Barcelona i Pompeu Fabra. Ha estat un dels introductors a Espanya dels corrents de l’art cinètic i l’art òptic, tendències artístiques basades en l’estètica del moviment. L’obra de Jordi Pericot provoca en l’espectador la necessitat de bellugar-se per experimentar aquest moviment simulat per la creació d’efectes òptics.
Taller de maquetistes
El taller, gestionat per l’Associació de Maquetistes Navals del Masnou amb la col·laboració del Museu, té per objectiu fomentar la recuperació, la recerca i el coneixement en l’àmbit naval.Els seus membres col·laboren activament en les activitats educatives i en la consolidació i neteja de les maquetes de vaixells del fons del Museu.