Centre d’Interpretació de la Mina d’Aigua

Visita

Entrada gratuïta.

Visita guiada gratuïta el segon diumenge de cada mes a les 11 h. A causa de l’aforament limitat de l’equipament, es requereix inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme. 

Escape room “El misteri de les mines d’aigua” els diumenges 24 de gener, 28 de març, 30 de maig, 25 de juliol, 26 de setembre i 28 de novembre a les 11 h. Es requereix inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme. 

S’ofereixen visites guiades concertades per a grups i en diferents idiomes. Consulteu-ne la disponibilitat i els preus al Museu Municipal de Nàutica del Masnou.

El Centre d’Interpretació de la Mina d’Aigua és accessible per a persones amb mobilitat reduïda; l’accés a les galeries subterrànies, no.

Adreça

Plaça d’Ocata, 7
08320 El Masnou

Accés

Amb tren: RENFE. Ocata, línia R1
Amb autobús: SARBUS. C10 Barcelona-Mataró
Amb vehicle propi: Aparcament més proper a 500 m (pl. Nova de les Dones del Tèxtil, entrada pel carrer de Flos i Calcat, 14)

Horari

D’octubre a maig: Diumenges, d’11 a 14 h
De juny a setembre: Diumenges, de 10 a 13 h
Tancament anual: 1 i 6 de gener, 1 de maig i 24, 25, 26 i 31 de desembre

Formulari d’inscripció:
http://www.elmasnou.cat/formularis/inscripcio-activitats-el-masnou-terra-de-mar/

Informació

Oficina de Turisme del Masnou
Telèfon: 93 557 18 34
turisme@elmasnou.cat

Museu Municipal de Nàutica del Masnou
Telèfon: 93 557 18 30
museu@elmasnou.cat

Veure punt

Us convidem a submergir-vos sota terra per descobrir un tram de les mines d’aigua Cresta i Malet, que formen part d’un laberint de galeries de 27 quilòmetres.

Un cop acabades les obres de rehabilitació de l’antiga carnisseria situada a la plaça d’Ocata, l’edifici obre les portes com a centre d’acollida de visitants i d’interpretació de la Mina d’Aigua.

Amb la museïtzació s’ha volgut recrear l’eixida o pati d’una casa benestant del municipi amb el típic safareig, reconstruït a partir de peces originals.

També s’hi pot veure una col·lecció d’objectes vinculats a la construcció d’aquesta xarxa per a l’abastament d’aigua i l’audiovisual Les mines del Masnou, un patrimoni de tots i de totes.

El tram de mines al qual s’accedeix durant la visita, uns 40 metres, recorre una galeria subterrània que es va reforçar per facilitar-hi l’accés i garantir-hi la seguretat, així com un refugi antiaeri. L’espai es va adequar l’any 1999 gràcies a la col·laboració de l’Associació d’Amics de la Mina Malet, la Comunitat de Propietaris de la Mina Cresta i el suport de l’Ajuntament del Masnou.

Una mica d’història...

A partir del segle xviii, amb el creixement urbanístic del municipi es comencen a excavar les mines per captar i recollir l’aigua que es filtra pel subsol i canalitzar-la fins a les cases.

Una mina està formada per una deu o naixement subterrani, un conjunt de galeries amb conduccions per canalitzar l’aigua i una bassa per recollir-la. L’aigua es distribueix a les diferents cases mitjançant repartidors, soterrats o en torres –dels quals es conserven bons exemples al municipi– en funció de les plomes que tenen en propietat. Finalment, l’aigua arriba als dipòsits, on s’acumula com a reserva, i als safareigs, que reben l’aigua sobrant.

Aquest sistema de mines ha funcionat fins als anys seixanta o setanta del segle xx, moment en què se’n va fer càrrec el Servei Municipal d’Aigua. Actualment encara hi ha cases que, tot i tenir el servei municipal, utilitzen l’aigua de mina per a ús domèstic.

“Utilització de les mines com a refugi”, entrevista a Núria Brunet, 24/01/2014. Arxiu Municipal del Masnou.